Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu Manuka nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Miodu Manuka nie powinny spożywać również osoby, które posiadają nadwrażliwość i nietolerancje na miód ze strony układu pokarmowego oraz są uczulone na miód i produkty pszczele. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny przed spożywaniem miodu Manuka koniecznie skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem, gdyż miód zawiera duże ilości węglowodanów – ok. 70-80% (glukozy, fruktozy, maltozy).


Mam 27 lat i lubię tematykę zdrowej żywności - to są moje pierwsze próby pisania o zdrowym jedzeniu.
Similar Posts

Methylglyoxal
Methylglyoxal (w skrócie MGO) jest związkiem organicznym, powstającym się w wyniku przemian biochemicznych, a dokładnie w wyniku przemian dihydroksyacetonu, czyli DHA. Powstaje jako produkt uboczny w czasie procesu przedostawania się glukozy do żywych komórek, po czym sam wykorzystywany jest do ich budowy. Methylglyoxal należy do związków z grupy glioksali, które z kolei zaliczane są do…

Olejek Manuka na trądzik – zastosowanie i właściwości
Olejek Manuka uzyskuje się z drzewa Manuka (łac. Lepospermum scoparium) rosnącego w czystym klimacie Nowej Zelandii. Zbiera się go i pozyskuje ręcznie z dziko rosnących roślin. Dzięki swojemu aromatowi oraz właściwościom przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym, substancja chroni drzewo przed szkodnikami. Olejek Manuka gromadzi się w liściach drzewa, co pozwala przeprowadzić czystą destylację parową – proces polegający…

Krzew Manuka
Krzew Manuka jest szybko dorastającym drzewem, akceptującym różnorodne środowiska, takie jak mało urodzajne gleby, obszary silnie nasłonecznione, a także rejony podtopione. Manuka jest zazwyczaj określana jako kserofit (roślina sucholubna) głównie z powodu swojej zdolności do rośnięcia również w bardzo suchych terenach i fizjologicznych warunkach suszy. W Nowej Zelandii występują głównie trzy rodzaje krzewu Manuka, ale…

Co to jest Miód Manuka?
Miód Manuka MGO to niekwestionowany lider wśród wszystkich miodów na świecie. Jest wytwarzany w Nowej Zelandii. Produkt ten słynie ze swoich unikatowych właściwości, których źródłem jest substancja o nazwie methylglyoxal (MGO) – stąd skrót ten znajduje się w nazwie każdego miodu Manuka. Powstaje on z kwiatów krzewu o nazwie Manuka (łac. Leptospermum Scoparium) inaczej drzewa…

Propolis, właściwości
Propolis jest bardzo ceniony za swoje właściwości utleniające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyseptyczne. Zawdzięcza to wysokiemu stężeniu flawonoidów, których naliczono prawie 40. Są one naturalnymi substancjami, które chronią rośliny. Wysoka czynność biologiczna Propolisu oraz skuteczność w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń jest rezultatem synergicznego oddziaływania jego wielu naturalnych składników. Dzięki temu jego działanie zbliżone jest do…

Jak postępować, by cieszyć się dobrym zdrowiem i unikać chorób
Wiele osób z poważnymi chorobami dałby wszystko dla jednego dnia doskonałego zdrowia. Aby być zdrowym i móc cieszyć się dobrą kondycją i samopoczuciem, wprowadź w życie poniższe zalecenia. 1. Nie angażuj się w ryzykowane zachowania. Podejmowania niepotrzebnego ryzyka może mieć długofalowe skutki cielesne i psychiczne. Poważniejsze skłonności do ryzyka, odbiegające od ustalonych wzorców, mogą być…