„Wysokiej jakości Miód Manuka jest wyjątkowo korzystny dla poprawy i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego” – taki wniosek płynie z badań przeprowadzonych nad działaniem Miodów Manuka, jakie prowadził Dr Doug Rosendale oraz instytut Crop&Food; Research. Ich wyniki ogłoszono w trakcie Sympozjum Zdrowej Żywności w Auckland w Nowej Zelandii w 2007 roku. Dr Rosendale udowodnił, że działanie miodu Manuka przyspiesza rozwój korzystnej dla funkcjonowania jelit flory bakteryjnej. Te wyniki dowiodły, że działanie i stosowanie Miodu Manuka przynosi szersze korzyści dla zdrowia człowieka. Przebadano także pod tym kątem inne produkty pochodzenia naturalnego i w żadnym nie wykryto i nie stwierdzono tak wyjątkowego i silnego działania. W trakcie badań okazało się, że połączenie Miodu Manuka z innymi produktami naturalnymi wzmaga jeszcze bardziej siłę ich pozytywnego działania na organizm ludzki.

Dr Lynne Chepulis, naukowiec i wykładowca w instytucie Waiariki Institute of Technology, a także absolwentka instytutu badającego miód na Uniwersytecie Waikato, która zajmuje się badaniami miodu od wielu lat, potwierdziła ustalenia i wnioski płynące z badań dotyczących unikalnego działania i właściwości miodu Manuka przeprowadzonych przez profesora Thomasa Henle na Politechnice w Dreźnie:
„Rozpoznanie methylglyoxalu jako związku odpowiedzialnego za stabilną, nieutleniającą szczególną aktywność miodu Manuka przewróciło konwencjonalne myślenie do góry nogami.” – mówi Dr Lynne Chepulis.

Z kolei brytyjscy naukowcy z uniwersytetu Wales Institute w Cardiff odkryli, że miód Manuka jest zdolny do osłabienia bakterii obecnych w zainfekowanej ranie lub na powierzchniach szpitalnych, gdyż jego unikatowe działanie nie pozwala tym organizmom przyczepiać się do powierzchni, co zazwyczaj powodowało infekcję. Profesor Rose Cooper badała miód Manuka na poziomie molekularnym, aby znaleźć odpowiedź na pytanie, w jaki sposób działanie miodu Manuka hamuje rozwój bakterii w zakażonych ranach. Badania dotyczyły trzech rodzajów bakterii, które często rozwijają się w ranach: pałeczki ropy błękitnej, paciorkowca i gronkowca złocistego. Wyniki, które uzyskała sugerowały, że miód Manuka może utrudniać zajmowanie tkanek przez bakterie poprzez utrudnianie tworzenia się tzw. biofilmu, który chroni bakterie przed działaniem antybiotyków. Według badaczki Rose Cooper, miód Manuka i jego wyjątkowe działanie w połączeniu z antybiotykami może pomóc w skuteczniejszej walce z bakteriami – źródło: Medical News Today.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *