Gemmoterapia to jedna z dziedzin fitoterapii, która zajmuje się wykorzystywaniem surowca pozyskiwanego z pączków różnych części roślin (kwiaty, liście, pędy, korzenie, kłącza, bulwy ). W zależności od konieczności, to z tych części roślin sporządza się odwary, napary, okłady, maceraty czy olejki mające właściwości terapeutyczne, jest to dziedzina o tyle ciekawa, że w pączkach roślin znajdujemy swoisty „koncentrat” witamin, substancji odżywczych, związków aktywnych, hormonów i innych substancji. Zielarze zakładają, że w pączkach roślin, tak jak w kiełkach i zarodkach, znajduje się tak zwana energia życiowa i mają , jak twierdzi dr Różański, silniejsze działanie niż surowiec pozyskiwany z innych części roślin.

Gemmoterapia jest dziedziną stosunkowo młodą i niewiele jest jeszcze opracowań pozwalających precyzyjnie zająć się tematem terapii pączkami, natomiast w tradycji zielarskiej z powodzeniem od wieków wykorzystuje się taki surowiec zielarski. Przykładem mogą być pączki brzozy, pączki kwiatowe drzew owocowych czy pączki pędów sosnowych.

Sezon na zbiory pączków sosny

Nadchodzi sezon zbioru tych części roślin dlatego postanowiliśmy napisać kilka słów o najpopularniejszych leczniczych pączkach czyli pączkach sosny, bardzo popularny jest syrop, który przygotowuje się z pączków sosnowych lub młodych pędów działający niezwykle skutecznie na różne dolegliwości dróg oddechowych dzięki zawartości olejków eterycznych, którym sosna zawdzięcza swój niezwykły zapach – pinen, limonen, borneol, które wpływają pozytywnie na odporność, łagodzą objawy przeziębienia. Pączki sosnowe zawierają również kwasy żywiczne, flawonoidy (przeciwutleniacze), gorycze (zwiększają wydzielanie soków żołądkowych), garbniki ( działają przeciwzapalnie na błony śluzowe, hamują drobne krwawienia), witaminę C, sole mineralne, cukry.

Wykorzystywać można pączki świeże i suszone, a podobne właściwości posiadają pączki świerkowe, jodłowe i modrzewiowe.

Co z nich przyrządzić?

Napar lub odwar: pół łyżki suszonych, rozdrobnionych pączków zalewamy wrzątkiem, parzymy 10-15 minut pod przykryciem. Odwar sporządzamy zalewając taką samą ilość pączków gorącą wodą, następnie gotujemy pod przykryciem 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Napar i odwar są polecane w czasie przeziębienia lub grypy a także dla osób stosujących regularnie pączki sosny w celu oczyszczenia organizmu i wzmocnienia odporność. Napar stosować można również jako okłady na stawy, oraz ropiejące i trudno gojące się rany.

Napar na mleku – łyżkę pączków wrzucamy do gotującego się mleka i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy, pijemy gorące mleko w czasie przeziębienia i grypy. Mleko jest bardzo dobrym sposobem na ekstrahowanie pączków sosny ze względu na zawartość tłuszczy i postać emulsji.
Nalewka – 1 szklankę pączków świeżych lub suchych zalewamy 500 ml alkoholu (40-70%), pozostawiamy przez 7 dni do maceracji, po tym czasie odcedzamy. Nalewkę stosuje się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych (pół łyżki kilka razy dziennie). Do nalewki możemy dodać miód lub cukier (2-3 łyżki). Jeśli użyliśmy bardzo mocnego alkoholu- cukier rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do nalewki.

Syrop – do jego przygotowania potrzebne będą pączki świeże. Gęsty, słodki lek działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C wspomoże także układ odpornościowy. Aby wykonać syrop, zasyp świeże, rozdrobnione pączki cukrem, najlepiej warstwami. Po 2-3 tygodniach odcedź syrop, przechowuj go w ciemnej butelce.
Przygotowanie syropu z pączków sosny
Przygotowanie syropu z pączków sosny

Konfitura sosnowa – przygotowujemy syrop z cukru (pół kilograma cukru, 2 łyżek soku cytryny i szklanki wody) pół kilograma pączków (najlepiej obranych z brązowych osłonek) wrzucamy do syropu i gotujemy ok 40 minut, często mieszając. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy (jeśli chcemy trzymać dłużej niż 3 tygodnie).
Z pączków sosnowych i igliwia można zrobić też kilka domowych kosmetyków – szczególnie będą przydatne osobom mającym cerę tłustą i mieszaną. Można więc przygotować:

Tonik sosnowy który skutecznie matuje skórę – garść pączków (świeżych lub suszonych) i garść igliwia zalewamy szklanką wody w emaliowanym naczyniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, pozostawiamy do ostygnięcia i przelewamy do wyparzonej butelki, trzymamy w lodówce nie dłużej niż kilka dni.

Parówkę (inhalację) sosnową – pół szklanki świeżych lub suszonych pączków zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Przykrywamy głowę ręcznikiem nad miską. Taką inhalację można stosować zarówno na twarz jak i typową inhalację w trakcie przeziębienia, lub jeśli mamy częste problemy z układem oddechowym.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *